Fem NMR:are gripna för hets mot folkgrupp i natt i Almedalen

ALMEDALEN | Fem nazister har gripits och senare anhållits i Almedalen under natten mot lördagen. De misstänks för hets mot folkgrupp och skadegörelse efter att bland annat ha skrikit ”sieg heil”.

Polisen fick in larmet om nazisterna klockan 00.27. Flera inringare ska då ha hört av sig och larmat om ett 20-30-tal personer med koppling till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) på Visbys gator.

– En inringare hade gått efter ett 20-30 tal NMR:are. De har gått från hamnen upp till Donners plats, där ska de ha skrikit ”sieg heil” och ofredat några målsäganden, säger Patrik Romehed, stationsbefäl.

De fem nazisterna greps klockan 00.40 natten mot lördagen. De anhölls av jouråklagare under natten mot lördagen. Enligt Mats Eriksson, presstalesperson vid polisen, är de anhållna misstänkta för hets mot folkgrupp vid två tillfällen. De misstänks ska bla ha skrikit ”sieg heil” åt fyra kvinnor, enligt vad ett vittne uppgett för polisen. Polisen bekräftar också att de anhållna misstänks ha vandaliserat Expressens valscen. Vid valscenen, som ligger på vägen från hamnen till Donners plats.

Polisen har fått skarp kritik att de låtit NMR gå runt och hota och misshandla personer utan att polisen har ingripit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s