C och M vill ha otrygga anställningar – vill inte stoppa hyvling av allmän visstid

PÅ JOBBET | Det är viktigare att ha ett jobb än att vara trygg på jobbet. Det tycker Centerpartiet och Moderaterna som inte vill stoppa otrygga anställningar och hyvling av allmän visstid och vikariat.

LO, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill som bekant avskaffa allmän visstid och hyvling. Men de fick inget stöd för detta när riksdagsledamöterna Annika Qarlsson från Centerpartiet och Jessika Roswall från Moderaterna bjöds in till seminarier ordnade av LO-TCO Rättskydd och Handels. Även företrädare för Socialdemokraterna och Vänsterpartiet deltog.

Lite förenklat kan debatten beskrivas som att V vill stärka LAS för att minska otryggheten på arbetsplatserna. Medan S är kappvändare och de borgerliga menar att otryggheten i första hand är att inte ha ett jobb alls. Och att LAS behöver reformeras för att arbetsköpatre ska vilja anställa fler.

Vid seminarierna gavs exempel hur hyvling av tjänster kan drabba alla anställda, där de tvingas att välja mellan att gå ner i arbetstid med lägre lön eller att bli uppsagda.

Både Annika Qarlsson (C) och Jessika Roswall (M) sa att de förstod att detta skapar otrygghet och stora problem för de anställda som drabbas eller är rädda att bli drabbade. Men ingen av dem ville lova att förbjuda hyvling eller att i lagen införa att om hyvling sker ska det ske med samma uppsägningstid av nuvarande arbetstid som när någon sägs upp från anställningen. Detta för att förhindra att någon tvingas till sänkt lön från en dag till en annan. De var däremot tydliga med att de inte vill avskaffa allmän visstid, en anställningsform de menar underlättar för många att få fast anställning senare i livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s