Fackligt aktiva arbetare misshandlas och hotas i H&M-fabrik

PÅ JOBBET | När arbetare på H&M:s klädtillverkare i indiska Bangalore ville ansluta sig till facket blev de utsatta för misshandel, dödshot och övergrepp av fabriksledningen. Klädjätten H&M blundade..

Nu är fabriken i kraftigt blåsväder efter en rapport från Worker Rights Constortium, WCR, som blev klar i juni. Enligt rapporten, som SvD tagit del av, ska anställda på fabriken ha utsatts för misshandel, dödshot och övergrepp som varit kopplade till religionsutövning och det indiska kastsystemet. Detta efter att en grupp av de anställda ska ha försökt ansluta sig till facket och få upp sina löner.

Shahi Exports HR-chef ska ha dödshotat den anställdas familj. Den anställda ska även ha blivit misshandlad av ett dussintal andra arbetare på order av fabrikschefer skriver den engelskspråkiga tidningen Deccan Herald. Våldsamheterna och kränkningarna på fabriken ska ha utspelat sig mellan mars och april.

Nu har ett avtal slutits, enligt H&M. Men skulle säkerligen inte gjorts av klädjätten om det inte uppmärksammats.
”Förra veckan undertecknades ett samförståndsavtal mellan fackförbundet Koogu och fabriksledningen som innebär att ledningen nu har godtagit många av de krav som ställts.” skriver H&M, som ska ha varit på plats i Bangalore när avtalet slöts, till SvD.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s