Ett år efter sopstrejken – fackklubben krossad av fackpampar och arbetsköparen

STOCKHOLM | Det är snart ett år sedan arbetsköparen Reno Norden ville sänka lönen för soppgubbarna. Ett år har gått och vad hände med den stridbara fackklubben på arbetsplatsen.

Tidningen Flamman följer upp ett år efter sopstrejken vad som hänt med den stridbara fackklubben på arbetsplatsen. Arbetsköparen Reno Norden ville sänka lönerna med flera tusen kronor och inför ackord. Dessutom ville Reno Norden inventera nycklarna. Det, menade arbetarna, skulle göra dem utbytbara. Att veta vilken nyckel som går till vilket av de många soprummen på en runda har beskrivits som en betydande förhandlingsfördel för de stridbara sopgubbarna. Att lära sig nycklarna tar tid och gjorde sopgubbarna svåra att ersätta. Sopgubbarna vägrade arbeta, och under tiden räknade de med att sophämtningen skulle bli lidande.

– Det kommer att bli katastrof. De kan släcka de värsta bränderna, men det kommer att svämma över i längden, sa Jan Spanedal, dåvarande ordförande för den lokala fackklubben till Flamman för ett år sedan.

Nästan femtio anställda sade upp sig. Till slut skulle Reno Norden bli av med sitt avtal med Stockholm Vatten och Avfall, eller tvingas vika sig. Det var i alla fall vad sopgubbarna trodde. Ett år efter uppsägningarna har dock nyckelinventeringen genomförts och det kritiserade nya löneavtalet införts. Sveket från soppgubbarnas fackförbund är enbart ett stort svek.

Många sopgubbar lämnade Transport efter strejken
Konflikten blev dock ett hårt slag för den fackliga organiseringen på arbetsplatsen, i samband med att en stor del av de fackligt aktiva soppgubbarna lämnade både företaget och fackklubben.

– Den dog i samband med att alla de mest stridbara lämnade, säger Magnus Kinnunen, ombudsman på Transports avdelning fem, som organiserade sopåkarna.

Det som tidigare var en stor klubb på en stor arbetsplats saknar i dag nästan helt medlemmar. Det är en konsekvens när fackpamparna sviker sina medlemmar. Nu planeras de första fackliga kurserna för några av de nya sopåkarna. Men vem vill vara med i ett fack där medlemmarna riskerar bli huggna i ryggen av ledningen och stödet uteblir vid konflikt med arbetsköparen.

– De lämnade oss i skiten, facket. Om de hade gjort det de skulle göra, då hade det här aldrig inträffat. Då skulle det aldrig ha gått såhär som det gick, säger Anders Eriksson som lämnat Reno Norden efter konflikten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s