Åtal på gång för dödliga arbetsplatsolyckan på Orsa Rovdjurspark

ARBETSPLATSOLYCKA | Förundersökningen av dödsolyckan som skedde i Orsa Rovdjurspark för snart ett år sedan pågår ännu och ett eventuellt åtal dröjer. VD:n för Grönklittsgruppen kan komma att åtalas.

För snart ett år sedan inträffade en tragisk olycka i Rovdjursparken i Orsa Grönklitt. En skötare omkom sedan en björn tagit sig in i det hägn där han befann sig tillsammans med en holländsk familj. Björnen attackerade den unga djurskötaren som avled av skadorna. Förundersökningen tar tid och är enligt Gunnar klar först i höst.

– Det pågår en förundersökning, säger förundersökningsledare och kammaråklagare Gunnar Jonasson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

VD:n som hade ansvar för arbetsmiljö och säkerheten
Så när björnattacken mot den 18-åriga djurskötaren skedde var det fortfarande den tidigare VDn som var registrerad VD. Därför kan det bli den tidigare VDn som kan komma att åtalas för vållande till annans död, om åklagaren väljer att gå vidare med åtal efter förundersökningen.
Parkchefen, som även han var relativt nytillträdd, riskerar också att åtalas, men då med en mildare formulering. Samtidigt ska det hos VD funnits dokumentation om behov av rutinåtgärder som inte genomförts.

Enligt de uppgifter som tidningen DT har, så hade inte ansvaret för arbetsmiljön och säkerheten delegerats till annan tjänsteman, utan låg kvar på VD. I samband med bytet av VD hade heller inte Anders Blomquist hunnit registreras som ny VD, utan formellt var det den avgående VDn som fortfarande var registrerad som VD och ansvarig för Rovdjursparkens säkerhet. Det bekräftas också av Bolagsverket som uppger att Anders Blomquist registrerades som ny VD den 16 augusti.

Utdrag från Bolagsregistret visar att Anders Blomqvist inte var VD när dödsolyckan skedde den 4 augusti. Källa: Solidinfo

Kolmården dömdes för dödlig arbetsplatsolycka med vargar
I Kolmården skedde vargattacken i juli 2012 och i september 2016 inleddes rättegången, där den zoologiska chefen dömdes som vållande till annans död och Kolmården fick betala en företagsbot på 3,5 miljoner kronor. I Orsa lämnade dåvarande VDn sitt uppdrag den sista juli, men formellt stod han kvar som VD till den 16 augusti. Det var först då som förändringen av VD trädde i kraft enligt det utdrag från Bolagsregistret som tidningen tagit del av.

Styrelseledamoten Anders Blomquist utsågs till ny tf VD för Grönklittsgruppen i samband med att den tidigare VDn lämnade sitt uppdrag, men utdraget ur Bolagsregistret visar att bytet av VD registrerades först den 16 augusti.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s