Polis och fotbollshuliganer dömda för gruppvåldtäkt av kvinna – släpps mot borgen

SEXUELLA VÅLDET | En kvinna gruppvåldtogs av en polisman och hårdförda supportrar. De dömdes men nu vill domstolen frige våldtäktsmännen mot borgen.

Männen, som är i åldrarna 27 till 29 år, åtalades för att ha våldtagit en ung kvinna under tjurrusningen i Pamplona i juli 2016. De dömdes till nio års fängelse men fälldes inte för våldtäkt utan för sexuellt utnyttjande. Domstolen ansåg det inte bevisat att kvinnan utsatts för våld eller hot.

Våltäktsmännen är en polis och fotbollshuliganer
Straffen har överklagats, och i torsdags beslöt en domstol i Pamplona att männen i väntan på utslaget kan friges mot en borgen motsvarande 62 000 kronor. Deras pass har dragits in och de har förbjudits att resa till Madrid, där offret bor. En av de dömda är polis i paramilitära Guardia Civil men har stängts av från sin tjänst. De fem är alla hårdföra supportrar till fotbollsklubben Sevilla.

En namninsamling på nätet har samlat 500 000 personer, som kräver att männen inte ska släppas ut fängelset. Den spanska regeringen uttryckte på fredagen sympati med dem som protesterat mot borgensbeslutet. Talespersonen Isabel Celaa sade dock vid en presskonferens att regeringen ”fullt ut respekterar domstolens utslag”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s