Fler bärplockare till Sverige i år – en bransch full med oseriösa arbetsköpare

OTRYGGA SVERIGE |  Närmare 5 000 personer från länder utanför EU har beviljats arbetstillstånd för att plocka bär i Sverige i år. En bransch full med oseriösa arbetsköpare.

– Vi har totalt beviljat 4 990 ansökningar om arbetstillstånd, säger Lisa Danling på Migrationsverkets presstjänst till Västerbottens-Kuriren.

Förra året beviljades 3 042 ansökningar. Att fler bärplockare, som framför allt kommer från Thailand, behövs i år beror enligt de bärföretag som tidningen pratat med på att efterfrågan på bär ökat och att lagren är tomma.

– Det är tomma lager och större behov av blåbär än tidigare. Framför allt har efterfrågan från Asien ökat, säger Hans Olsson, vd för Skogsmat i Karlstad.

I Sverige plockas varje år mellan 7 000 och 10 000 ton blåbär. Mer än hälften av bären som plockas för kommersiellt bruk exporteras till Asien och blir extrakt i kosttillskott.

En bransch med många oseriösa arbetsköpare
Flera larmrapporter om plockare från Asien och Östeuropa som arbetat under näst intill slavliknande förhållanden i norrländska skogar. De lurades på lönen, de hade omänskliga arbetstider, de fick betala ockerhyror för slumbostäder. Bärplockare som får enbart 9 kronor kilot.

Många av bärplockarna luras varje år av oseriösa arbetsköpare som betalar ut för lite lön eller blåser bärplockarna på hela lönen och bryter gällande avtal.

Några kända fall :

2009: Bärföretagare Dennis Westerlund i Lycksele som betala ut bärplockarnas lön efter påtryckning från facklig organisation. Innan det hölls lönen inne.

2011: Företaget Naturbemanning som arbetar åt bärföretaget Rabema service lurade cirka 100 bulgariska bärplockare på lön. De vart lovade bra vilkor och bra betalt. Arbeta under slavliknande förhållanden och dålig möjlighet att gå ekonomiskt plus.

2013: Ari Hallikainen, 52, misstänkts ha tömt bärföretaget Lomsjö Bär på miljontals kronor och lämnat 159 thailändare utan lön för bären de plockat.

2013: Ståls plantering och röjning, men Bärplockarna var anställda av bemanningsföretaget M Phoenix Enterprise i Thailand. Blåste hundratal thailänska bätplockare på lön.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s