Sexuella trakasserier på isbrytare mörkades – Nu får Sjöfartsverket skarp kritik

PÅ JOBBET | En kvinna övertalades att skriva på en ”tystnadsförbindelse” efter att ha anmält sexuella trakasserier på en isbrytare i Luleå. 
Kvinnan ska enligt sin anmälan utsatts för sexuella trakasserier ombord på en isbrytare i Luleå. ”Ärendet tystades ned och jag övertalades också att underteckna en ”tystnadsförbindelse” av min arbetsgivare”.

Kritiseras på flera punkter
Men när sedan en chef på isbrytaren skickade ”överenskommelsen” till en chef inom Sjöfartsverket ska denne ha raderat mejlet. Det kritiseras nu av JO, som anser att chefens agerande var ”särskilt anmärkningsvärt”.

Sjöfartsverket har besvarat kritiken och skriver bland annat att mejlet inte borde ha raderats. ”Att så inte gjordes får anses bero på en felbedömning”.

Sjöfartsverket är en offentlig myndighet och ska följa offentlighetsprincipen vilken innebär att mejl som inkommer eller är upprättade inom myndigheten är en allmän handling. Något som säkerställer allmänhetens insyn i myndighetens verksamhet.

JO anser att Sjöfartsverket förtjänar kritik dels för att mejlet inte diariefördes som en allmän handling, dels för att det raderades.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s