Regeringen ska nu ragga kunder till Göteborgs hamn efter dyr lockout

GÖTEBORG | Regeringen ska nu locka nya kunder till Göteborgs hamn efter att flera lämnat efter arbetsköparens dyra lockout.  Regeringen har skickat näringsminister att fjäska för näringslivet och arbetsköparen i Göteborgs Hamn.

Nu ska regeringen springa arbetsköparens Svenskt hamnars och Svensk Näringslivs ärende att locka tillbaka kunder efter arbetsköparens dyrbara lockout. NU efter LO, Saco och TCO tillsammans med Svenskt näringslivet begränsat Hamnarbetarförbundets fackliga rättigheter i Göteborgs hamnen.

Med syfte att locka tillbaka rederier och svenska exportjättar till hamnen befinner sig näringsminister Mikael Damberg i dag i Göteborg. Näringsministern ska träffa företrädare för internationella rederier, hamnoperatören APM Terminals och toppar inom Göteborgs hamn. Regeringens initiativ lovordas av Göteborgs hamn. Hamnens vd Magnus Kårestedt säger att 2017 var ett katastrofalt år för containerhamnen och att nivåerna fortfarande är låga.

– Jag kommer också att ta direktkontakt med stora varuägare, till exempel svenska exportbolag som SKF, säger näringsminister Mikael Damberg.

Arbetsköparens Svenskt hamnar lockout kostar 4,5 miljarder
Svenskt Näringsliv har gett företaget Damvad Analytics i uppdrag för att räkna ut vad konflikten kostat näringslivet. Under 2017 har bland annat Hamn4an strejkat och haft blockad mot nyanställningar och övertidsarbete under en kort tid. Arbetsköparen i sin tur genomförde en så kallad ”lockout”, vilket innebar att hamnen stängde ner sammanlagt 371 timmar. Enligt rapporten rör det sig om 4,5 miljarder kronor, en tredjedel av kostnaderna beror på ökade logistikkostnader pågrund av omdirigeringar av gods. De övriga tre miljarder kronorna beror på de förseningar av transporter som konflikten inneburit.

Utöver kostnaderna för förseningar och omdirigeringar har konflikten enligt Svenskt Näringsliv inneburit att koldioxidutsläppen ökat med 70 000 ton – vilket innebär 80 miljoner kronor i samhällsekonomiska kostnader.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s