Seger för V – stopp för staplande av vikariat och allmän visstid

NORRKÖPING | Vänsterpartiet har fått igenom ett yrkande som blir styrande dokument i Norrköpings kommun som sätter stopp för chefer att utnyttja vikarier under flera år. Det är slut med att stapla vikariat och visstidsanställningar på varandra.

Vänsterpartiet har vunnit en viktig seger i Norrköpings kommunfullmäktige som kommer att hjälpa många unga , ofta kvinnor som tvingas harvar runt på vikariat och visstidsanställningar staplade på varandra i många år. Men nu är det slut på det och chefer tvingas tillsvidareanställa vikarier efter två år som vikarie oavsett anställningsform. Vänsterpartiet fick igenom ett inriktningsdokument för personalpolitiken som ska styra vad som gäller inom Norrköpings kommun framöver och minskar gråzonerna och utnyttjandet av vikarier.

Vänsterpartiets yrkande mot staplingen fick förbluffande stöd av både Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna. Miljöpartiet röstade för en mera flummig skrivning. Moderaterna och Sverigedemokraterna röstade självklart emot. SD och Moderaterna och vill se en fortsatt användning av otrygga anställningar som ofta drabbar unga kvinnor som utnyttjas och tvingas gå som vikarier i många år inom äldreomsorgen och hemtjänsten.

Tillägget i kommunens personalpolitik blev: ”Visstidsanställningar och timanställningar används mycket restriktivt. Allmän visstid som anställningsform ska bara användas i undantagsfall. Anställda inom Norrköpings kommun ska som längst kunna vara vikare- och allmän visstidsanställda sammanlagt två år oavsett anställningsform.”

Du kan läsa hela dokumentet här: Norrköpings kommunfullmäktige – inriktningsdokument för personalpolitiken (pdf)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s