Liberalernas vallöfte: Lägg ner landsbygdsskolor – låt landsbygden dö ut

VALET 2018 | De fyra mindre skolor som tidigare hotats av nedläggning i Vimmerby finns kvar. Men nu går Liberalerna i till val på att skolorna på landet ska läggas ner.

Fyra landsbygdsskolor i Gullringen, Djursdala, Tuna och Rumskulla i Vimmerby kommun hotades av nedläggning när majoriteten lade fram sin rambudget 2015. Efter protester, bland annat genom en nyskriven elevsång, ändrade sig politikerna och endast skolorna i Gullringen och Djursdala var nedläggningshotade. Men även de skolorna räddades vid en folkomröstning 2016, där mer än hälften röstade mot nedläggning.

Nu går Liberalerna i Vimmerby ut med vallöfte att de ska stänga alla landsbygdsskolor. Det skriver Svt-Småland. Liberalerna sviker alla barnfamiljer, elever och skolpersonal som bor ute i glesbygden som kämpar att hålla landsbygden i liv. Om Liberalerna får makt kommer elever tvingas gå upp tidigt för att kunna ta sig till skolan med långa resetider.

– Egentligen vill vi lägga ner alla fyra, men som kompromiss föreslår vi att man lägger ner två skolor, säger Johan Rosén som är förstanamn på Liberalernas kommunlista i Vimmerby.

Liberalerna är dock ensamma i sin syn att lägga ner landsbygdsskolorna. Både Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna och Kristdemokrater ser det viktigt att behålla fungerande landsbygdsskolor. Sverigedemokraterna har ingen åsikt i frågan.

”Vi vill bevara alla landsbygdsskolor så länge barn, föräldrar och lärare är nöjda med verksamheten, en linje vi har drivit genom hela mandatperioden.” Vänsterpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s