Eskilstuna beslutar om tillstånd för tiggeri – stora konsekvenser för allra mest utsatta

ESKILSTUNA | I dag fattar kommunfullmäktige i Eskilstuna det formella beslutet om ifall man ska behöva söka tillstånd för att få tigga. Kommer bli stora konsekvenser för de allra mest utsatta och ökad risk för våld.

Den politiska majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet är för ett förslag att göra tiggeri tillståndspliktigt. Sverigedemokraterna stöder förslaget, medan Vänsterpartiet, Liberalerna och en politisk vilde i Miljöpartiet uttalat sig mot det.

Förslaget innebär att personer som vill tigga på en allmän plats först måste ansöka om ett tillstånd hos polisen, annars får de böta. Politikereliten vill försvåra livet för människor som redan lever i ett ekonomiskt utsatt läge är att visa ett förakt mot fattiga människor och politikerna tror att de kan soppa klassamhällets baksidor under mattan.

Politiker legitimerar spottar eller sparkar mot tiggare
Stadsmissionen möter hemlösa i deras utsatthet sågar lagförslaget vid fotknölarna. Men förslaget har redan fått konsekvenser för de allra mest utsatta.

– Om politiker säger och beslutar att det är fel att tigga på gatan – då är det lättare för mig som enskild individ att också tycka och ge uttryck för att ‘du ska inte vara här, du har inte rätt att vara här och tigga pengar, för inte ens politikerna tycker det’, förklarar han.

De EU-medborgare som stadsmissionen möter talar också om en ökad utsatthet.

– Det vi får höra är att folk kanske spottar på dem, eller sparkar mot dem, eller säger otrevliga saker. Och i värsta fall blir kvinnorna föreslagna och efterfrågade att utföra sexuella tjänster, säger han.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s