Egor Putilov har inte rent mjöl i påsen – nekas pressackreditering till riksdagen

HÖGERMEDIA | Den skandalomsusade högerjournalisten och id-förfalskaren Egor Putilov på högermedian Samhällsnytt nekas pressackreditering till riksdagen. 

Den person som kallade sig Egor Putilov har sökt pressackreditering till riksdagen, något som ger journalister möjlighet att röra sig fritt i lokalerna. Riksdagsförvaltningen har nu nekat Putilov – som bytt namn och knutits som skribent till högersidan Samhällsnytt – ackreditering. Motiveringen är att Putilov anses vara en ”säkerhetsrisk”, skriver Dagens Nyheter.

Inte rent mjäl – mannen med tusen olika namn och falska id-handlingar
Men Egor Putilov har inte rent mjöl i påsen och det är inte konstigt att han nekas pressackreditering. Egor avslöjades av tidningen Arbetaren att han under sin tid i Sverige och med sina olika asylansökningar använt olika namn sedan han kom till Sverige 2003. Han har även använt falska passhandlingar i sina asylsökningar för att få uppehållstillstånd i Sverige.

Arbetaren har avslöjat att den tidigare skandaliserade journalisten och före detta SD-tjänstemannen som kallar sig Egor Putilov bluffade till sig sitt svenska uppehållstillstånd och sedermera medborgarskap.

Med hjälp av hundratals mejl, flera muntliga och skriftliga källor och myndighetsuppgifter, kan tidningen Arbetaren visa att ”Egor Putilov” skriver utifrån egen erfarenhet. Det fanns nämligen ingen sambo. Innan 2006 fanns det inte heller någon Alexander Yarovenko, åtminstone inte med ”Egor Putilovs” ansikte. Det är påhittat in i minsta detalj av den man som sedan i juli förra året har tagit ytterligare ett nytt namn.

Med nytt namn och ny bakgrundshistoria och en påhittad svensk kärleksrelation lurade han sig till att få stanna i Sverige. Men passen blev aldrig föremål för granskning under asylprocessen Migrationsverket lade heller inte någon större vikt vid att formellt fastställa Yuri Popovs identitet. Han fick av polisen fortsätta röra sig fritt utan tvångsåtgärder som att bli inlåst i Migrationsverkets förvar.

Vid besöket hos polisen uppger Yuri Popov, enligt Migrationsverket, att han ämnar resa hem den 22 juli. Polisen nöjer sig med det beskedet och antecknar den 2 augusti 2007: ”troligen utrest 22 juli 2007”. Men vad varken Migrationsverket eller polisen känner till är att Yuri Popov vid det laget redan beviljats uppehållstillstånd, under namnet Alexander Yarovenko.

Arbetaren: Egor Putilovs olika identiteter i urval
2003, 28 nov: ”Egor Putilov” ansöker om asyl under namnet ”Yuri Popov.” Källor vittnar om att han köpte ett falskt pass i det namnet. Han uppger sig vara född 1985-08-23 i Jaroslavl, Ryssland.

2005: Registrerar ett konto på webbsidan Couchsurfing.com under namnet Alexander Osobaka – presentationsbilden förestället ”Egor Putilov,” och en av hans värdar kallar honom ”Popov” i ett inlägg.

2006, 9 nov: ”Yuri Popov” skriver i ett mail till Emma Andersson att han nu ska kallas ”Alexander Yarovenko”. ”Det är namnet i passet,” skriver han, men undertecknar mailet med Yuri (Yura).

2006, 11 dec: Ansöker om uppehållstillstånd som Alexander Yarovenko, nu född 1981-11-11, vilket beviljas och fyra år senare leder till svenskt medborgarskap. Även detta pass uppges enligt källor vara falskt.

2011, 25 mars: Beviljas namnbyte till Alexander Fridback.

2011: Beviljas förändrad födelseort från Jaroslavl, till Luxemburg, en liten by i delrepubliken Dagestan, Ryssland.

2011, 11 okt: Publiceras i tidningen Arbetaren Zenit under pseudonymen ”Egor Putilov”.

2011: Registrerar ett Facebookkonto under namnet Alexander Stolypin. Presentationen föreställer ”Egor Putilov”.

2016, 19 aug: Aftonbladet publicerar hans falska debattartikel, inskickad under namnet Tobias Lagerfeldt, som utger sig komma från ”Refugees Welcome”. Men sändningshistoriken gör sannolikt att artikeln är skriven av Egor Putilov, då anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli.

2017, 10 juli: Beviljas namnbyte till Martin Dahlin.

Foto: Arbetaren

Läs Arbetarens avslöjande om Egor Putilov

Egor Putilov lurade sig till svenskt medborgarskap

Egor Putilov avvisades från Sverige redan 2005 – som ”Yuri Popov”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s