PET: ”Turkiska diktaturen planerade politiska mord i Danmark”

DANMARK | Dansk säkerhetspolis förde förra året flera personer med turkiskt ursprung i säkerhet efter uppgifter om att turkiska diktaturen planerade politiskt motiverade mord i Danmark.

De som fördes i säkerhet fick inte veta vem som skulle ligga bakom mordplanerna, bara att ordern hade kommit från Turkiet och att det var politiskt motiverat. En man som Ekot och DR talat med berättar om hur anställda vid den danska säkerhetstjänsten PET sökte upp honom i hemmet en kväll i januari 2017. De sade att de fått tips om att han skulle lönnmördas kommande helg och att han därför behövde föras i säkerhet.

Mannen är anhängare av Gülenrörelsen, som är terroriststämplad i Turkiet, men inte i Danmark. Gülenrörelsen pekas av Turkiets president Erdogan ut som ansvarig för kuppförsöket sommaren 2016

Tillsammans med sin familj fördes han först till ett hotell, senare till ett hus ute på landet. Efter cirka tio dagar fick han höra av säkerhetspolisen att hotet var undanröjt. Mannen berättar om ytterligare två personer med kopplingar till Gülenrörelsen som också ska ha förts i säkerhet, vilket bekräftas av fler källor för de båda redaktionerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s