Vänsterkandidaten Mr Clean starkt framåt – ska göra slut på elitens lyx

MEXIKO | Vänsterkandidaten Andres Manuel Lopez Obrador stormar fram mot en storseger i det mexikanska presidentvalet. Han lovar att bygga om presidentpalatset till en park, att halvera presidentlönen och ta bort elitens lyx.

Obrador är en färgstark politiker som beskrivs som en vänsternationalist och populist. Han lovar att bygga om presidentpalatset till en park, att halvera presidentlönen och inte bara att avstå från att använda det lyxiga president-planet – han ska sälja hela regeringens flygflotta, skriver Washington Post.

– Vi ska ta bort elitens lyx, säger Andres Manuel Lopez Obrador.

Andres Manuel Lopez Obrador är en veteran inom mexikansk politik. Han var borgmästare i 20 miljonersstaden Mexiko City och har flera gånger försökt bli president. År 2006 förlorade Obrador valet med endast 0,58 procentenheter.

Men den här gången verkar inget kunna stoppa Obrador. En knapp månad före valet – som hålls den 1 juli – får Obrador runt 50 procent av rösterna i mätningarna. Hans två största utmanare når tillsammans runt 37 procent.

Vänsterns Mr Clean ska rensa upp i högerns korruption
Korruptionen i Mexiko är utbredd och flera guvernörer utreds för olika mutskandaler. Den nuvarande presidenten Peña Nietos fru köpte nyligen ett 60-miljoners hus av ett företag som hans regering samtidigt gjorde affärer med.

Obrador, som kampanjar under namnet ”Mr Clean”, vill slå ned på ”elitens” lyxliv – och utrota korruptionen. Men hans kritiker varnar för att kraftigt sänkta löner för tjänstemän och politiker, vilket Obrador föreslår, skulle öppna för ännu mer korruption.

Mexiko har även andra problem: det blodiga kriget mellan knarkkartellerna och relationen med grannen USA, inte minst omförhandlingen av frihandelsavtalet Nafta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s