Ny rapport: Minst ett angrepp i veckan mot moskéer under 2017

HÖGERVÅLDET | Vardagen för Sveriges moskéer är klotter, skadegörelse och mordbrand. Minst en moské angrips varje vecka, visar en ny rapport från Uppsala universitet.

En moské brinner ner i Hässleholm. I Flen möts församlingsmedlemmarna av hakkors på dörren. I Säffle är bönelokalens fönsterrutor och väggar sönderslagna.

Det är några händelser från de senaste månaderna och exempel på våldet mot landets moskéer.

Fenomenet är tydligt i en rapport skriven av professor Mattias Gardell vid Uppsala universitet som publiceras inom kort.

Minst en moskéattack i veckan
Rapporten baserar sig på en enkät som gått ut till landets muslimska församlingar. I enkäten anger 38 av landets muslimska församlingar att de utsatts för fysiska angrepp bara under förra året – några av dem så många som tio gånger.

Det betyder att minst en muslimsk bönelokal attackerades i veckan i Sverige under 2017.

– Vi kan konstatera att situationen inte har förbättrats sedan förra kartläggningen 2014, säger Max Stockman vid Myndigheten för stöd till trossamfund.

I undersökningen ställdes också frågan om angrepp utan att ange en tidsgräns. På det svarade sex av tio församlingar att de blivit attackerade en eller flera gånger. Det betyder att det är vanligare att en svensk moské blivit angripen än att den inte har det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s