Hovrätten: Blir åtal mot NMR-aktivister för hakkorsflagga – Tingsrätten får bakläxa

Den man som hissade en hakkorsflagga på Fristadstorget kommer att åtalas i Eskilstuna tingsrätt. Det står klart efter att hovrätten ändrat tingsrättens beslut att preskribera fallet.

Det var den 20 april för drygt ett år sedan som två personer hissade en hakkorsflagga på Fristadstorget i Eskilstuna. En av männen, en 23-åring som enligt Expo är aktiv inom den nazistiska gruppen Nordiska motståndsrörelsen, kunde gripas och åtalades senare för hets mot folkgrupp. Det skriver Svt-Sörmland.

Tingsrätten daltar med nazisterna – Ogillade åtalet
Mannen invände dock med att flaggan han hissat kunde vara äldre än ett år, något som skulle göra brottet preskriberat. Det eftersom ett tryckfrihetsbrott bara är åtalbart om det tryckta föremålet, i det här fallet hakkorsflaggan, tillverkades för mindre än ett år sedan.

Tingsrätten köpte försvarets invändning och ogillade åtalet. Åklagaren valde dock att överklaga ogillandet till hovrätten som nu fattat sitt beslut. Rätten fastslår att det inte finns någon särskild anledning att tro att flaggan är äldre än ett år och skickar tillbaka fallet till tingsrätten.

Därmed blir det rättegång mot mannen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s