Nationalister i våldsamt upplopp för fängslad nationalistisk extremist

STORBRITANNIEN | Ett högernationalistiskt våldsamt upplopp i centrala London för den fängslade extremisten Robinson får stöd av riksdagspolitikern Björn Söder (SD).

I lördags deltog tusen högernationalister i ett våldsamt upplopp i London och sammandrabbning med kravallpolisen. I centrum för de våldsamma protesterna stod budskapet #FreeTommy. Tommy Robinson heter egentligen Stephen Yaxley-Lennon. Han är tidigare ledare för högerextrema rörelsen English Defence League, EDL.

Den antirasistiska organisationen Hope not Hate beskriver Tommy Robinson som en ”högerextrem, islamofobisk extremist med en lång historia av våld och kriminalitet”.

Dömdes för två fall av ”domstolstrots”
Tommy Robinson dömdes redan i maj 2017 till villkorligt fängelse för ”domstolstrots”. Då för försökt filma åtalade personer i Canterbury, enligt bland annat The Independent.

Han varnades då för att han skulle dömas till fängelse om han gjorde något liknande igen.

Men den 25 maj i år, ett år efter förra domen, bröt Tommy Robinson återigen mot samma lag, när han utanför domstolen i Leeds direktsände och berättade om en pågående våldtäktsrättegång. Något som är lagligt i till exempel Sverige, men i Storbritannien finns en betydligt strängare lagstiftning på området. Enligt brittiska medier är det för att juryn inte ska påverkas under pågående rättegång.

Dömdes till 13 månaders fängelse
Tommy Robinson greps på plats mitt under en pågående direktsändning på Facebook. Direktsändningen, och därmed gripandet, sågs av cirka 250 000 personer på bara några timmar. Fem timmar efter gripandet hade Tommy Robinson dömts till 13 månaders fängelse för domstolstrots: tre månader för händelsen han tidigare dömts till villkorligt fängelse för – och tio månader för den senaste händelsen. Tommy Robinson ska ha erkänt och advokaten Martin Harding ska också ha sagt att hans klient ”ångrade sig djupt”,

Våldsam extremist får stöd av SD:s riksdagsman Björn Söder 
Högerextremisten Tommy Robinson får även stöds av flera Europeiska högerpolitiker. En som lyft frågan i Sverige är riksdagens andre vice talman, Björn Söder, SD. Den 30 maj skrev han en skriftlig fråga till utrikesminister Margot Wallström, S, under rubriken ”Gripandet av aktivist och rapporteringsförbud för journalister”.

”Omständigheterna kring gripandet av Robinson framstår (…) som så anmärkningsvärda att händelsen förtjänar genomlysning för att säkerställa hur rättsstatens principer efterlevs av Storbritannien”, skrev Björn Söder, SD.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s