Norge svänger radikalt i narkotikapolitiken

NORGE | Norge är på väg att radikalt förändra sin narkotikapolitik. De som använder droger ska inte längre straffas, utan erbjudas hjälp enligt portugisisk modell.

Att använda droger har varit straffbart i Norge i 50 år. Den som åker fast får oftast böter. Men nu blåser förändringens vindar inom den norska narkotikapolitiken. Ansvaret för drogproblematik ska flyttas från rättsväsendet till sjukvården och vila på en vetenskaplig grund.

– Samhället ska inte straffa sjuka människor. Det är ett grundläggande fel, säger Norges hälsominister Bent Høie som ska driva igenom lagändringarna.

Majoritet för – Frp skeptiska
En majoritet av partierna i Stortinget står bakom förändringen av den norska narkotikapolitiken som är tänkt att införas inom tre år.

Högerpartiet Fremskrittspartiet står inte bakom uppgörelsen och vill inte förhindra mänskligt lidande som drogmissbruk innebär. De ser det viktigare att synen på droganvändning avdramatiseras och uppfattas som ofarlig. Högerpartiet står dock väldigt ensamma i sakfrågan. För panelen som tagit fram lagförslaget består av  bland annat läkare, forskare, jurister och poliser.

Portugisisk modell
Inspirationen till den nya lagen kommer från Portugal, som slutade straffa droganvändare år 2001. Där är droger fortfarande olagliga, liksom langning och smuggling.

Men de som använder droger eller har på sig små mängder narkotika för eget bruk begår inte något brott och kan därför mötas med andra åtgärder. Till exempel ett obligatoriskt samtal med en så kallad “avrådningsnämnd” där en advokat, läkare och socialarbetare ingår. Modellen har visat sig mycket framgångsrik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s