SAC: ”Tillsammans tar vi nu strid för strejkrätten”

STREJKRÄTTEN | Fackpamparna i LO, TCO, Saco förslag att begränsa konflikträtten tillsammans med Svenskt näringsliv sågas vid fotknölarna av det fria och kämpande fackförbundet SAC-Syndikalisterna.

Fackförbundet SAC–Syndikalisterna går till hårt angrepp mot fackpamparna inom LO, TCO och Saco i ett inlägg på Facebook. SAC skriver följande:

”LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv har nu presenterat sitt förslag på hur man vill begränsa konflikträtten. Grundbulten i förslaget är en inskränkning i konflikträtten som förhindrar fackliga stridsåtgärder som inte syftar till att få till ett kollektivavtal. Samtidigt menar de att det inte inskränker löntagarnas demokratiska rätt att strejka, utan att det bara skapar ”lika villkor” för alla fackföreningar i Sverige. Det finns en hel del att säga om detta (även om vi vill förtydliga att vi ännu inte kunnat läsa hela lagförslaget och att det fortfarande råder lite oklarheter kring vissa bitar).

Fackpamparna har svalt Svensknäringslivs retorik
För det första är det uppenbart att LO, TCO och Saco helt anammat Svenskt Näringslivs retorik när de beskriver konflikten i Göteborgs hamn. Man beskriver det som att Sverige ”har plågats” av hamnkonflikten och att den har ”hotat den svenska modellen”. När man dessutom säger att syftet med förslaget är att ”hindra missbruk och avarter” av den svenska modellen är det uppenbart att man syftar på exempelvis SAC och Hamnarbetarförbundet. Att vi fristående fack skulle ”missbruka lagen” när vi tar strid för våra medlemmar är en verklighetsbeskrivning vi inte kan ställa oss bakom. Man är inte en ”avart” bara för att man inte vill skriva kollektivavtal!

För det andra visar detta utspel att LO, TCO och Saco-facken är mycket måna om att befästa sin egen dominans på svensk arbetsmarknad och att lagförslaget i praktiken innebär att man tränger ut den frihetliga fackföreningsrörelsen från allt inflytande. Centralisering, toppstyrning och samförstånd är den modell alla ska rätta sig efter och för oss är det synonymt med att arbetarna också får mindre inflytande på sina arbetsplatser. Med deras förslag innebär det ju att alla arbetare på en arbetsplats måste rätta sig efter ett kollektivavtal, även om det är skrivet av ett fack de inte sympatiserar med eller ens är medlem i. Vi kan inte se det på något annat sätt, än att friheten att låta sig representeras av ett alternativt fack försvinner.

Slutligen vill vi påminna om att vi aldrig kommer acceptera en inskränkning i konflikträtten – vare sig det handlar om förslaget vi hörde idag eller en framtida regerings version. SAC står upp för strejkrätten, för Hamnarbetarförbundet och de fria fackens rätt att företräda sina medlemmar. Stå upp för strejkrätten med oss!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s