Docent i arbetsrätt: Öppnar dörren för gula fack

PÅ JOBBET | Parternas modell för strejkrätten riskerar att på sikt öppna för gula fack, befarar experten Mats Glavå, docent i arbetsrätt.

I dag, tisdag, presenterade arbetsmarknadens centrala parter ett lagförslag om att förbjuda konfliktåtgärder som har annat syfte än att kräva kollektivavtal.

Det handlar om så kallade gula fackföreningar, alltså fack som verkar i arbetsköparens intresse snarare än i arbetstagarnas. Säger Mats Glavå, docent i arbetsrätt till tidningen Arbetet.Gula facket inför osäkra anställningar, arbetsrätten förhandlas bort och  lönesänkningar är ett faktisk konsekvens för oss arbetare.

Han menar att det kan bli lättare för nya arbetsgivare, som inte är bundna av avtal ännu, att teckna avtal med sådana organisationer och komma undan verkliga fackliga krav.

Han konstaterar att en sådan reglering som parterna föreslår också kommer att avväpna Hamnarbetarförbundet; det blir svårare för dem att verka.

Kritik från flera håll – även inifrån LO
Från Vänsterpartiet kommer kritik mot parternas förslag. Deras arbetsmarknadspolitiske talesperson Ali Esbati menar, enligt ett pressmeddelande, att förslaget är en eftergift för arbetsköparsidan.

På presskonferensen i dag uppgav LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson att hela LO står bakom förslaget. Men kritik kommer ganska omgående från ett av LO-förbunden.

Johan Lindholm, ordförande för Byggnads, verkar dock inte särskilt glad över situationen. Han tycker inte att utredningen som regeringen tillsatte förra året borde ha kommit till alls.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s