Ekonomisk klyfta för pensionärer växer

KLASSAMHÄLLET | Fler pensionärer har i dag låg ekonomisk standard jämfört med tidigare. Samtidigt har de flesta som gått i pension senaste åren en bättre standard än när de jobbade.

Skillnaden mellan de pensionärer som får minst pengar, det vill säga garantipension och max bostadstillägg, och övriga befolkningen ökar. För tolv år sedan innebar det så kallade grundskyddet 2 000 kronor från den gräns som kallas ”låg ekonomisk standard”, vilket är mindre än 60 procent av medianinkomsten i Sverige.

I dag är skillnaden 133 kronor, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Förändringen beror på att övriga befolkningens inkomst stigit, medan garantipensionerna inte gjort det i samma utsträckning.

– I och med inkomsttillväxten för de förvärvsaktiva har varit kraftigare än tillväxten i grundskyddsnivån, så har fler kommit nära den här gränsen, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten, till Ekot.

Låg ekonomisk standard innebär i år 12 570 kronor i månaden efter skatt för en ensamstående. Men samtidigt visar statistik från SCB att en stor majoritet av 40-talisterna har en bättre ekonomisk standard som pensionär än vad de hade när de jobbade, mindre än tio år före pensioneringen. En bra reallöneutveckling under 2000-talet och det faktum att utflugna barn bättrar på ekonomin, är de främsta förklaringarna, enligt SCB.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s