40 % av nämndemännen lurat till sig för mycket ersättning

INRIKES | 40 procent av de nämndemän som har fått över 2 000 kronor i ersättning har begärt mer än vad de har haft i inkomst en genomsnittlig arbetsdag.

Den ersättning som nämndemän har fått ut mellan 2011 och 2016 genom att begära uppgifter om 160 000 utbetalningar från Domstolsverket. 273 nämndemän har begärt och fått mer än 2 000 kronor i ersättning för förlorad inkomst.

Nämndemän som kan bevisa att de har förlorat inkomst för varje enskild dag i rätten har rätt till ersättning. Men enligt granskningen har 109 av de 273 nämndemännen, det vill säga 40 procent, fått mer i ersättning för förlorad arbetsinkomst för en dag som nämndeman än vad de har haft i inkomst en genomsnittlig arbetsdag.

– Vi har inte gjort dom kontroller som bör göras. Det kan absolut innebära att det kan finnas fler nämndemän som fått fel ersättning, säger Stefan Olsson, lagman vid Ystads tingsrätt till TV4.

Nolltaxerare lura till sig en miljon
En nämndeman plockade ut en miljon kronor på tre år för ersättning av inkomstbortfall. Nu misstänks han för bedrägeri, rapporterar TV4:s Kalla fakta.

Enligt programmet ska mannen ha lämnat in intyg till domstolen som visar att han tjänar drygt 77 000 kronor i månaden – men enligt deklarationen har nämndemannen inte haft några inkomster alls de senaste tre åren utöver nämndemannauppdraget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s