Oavgjort i nytt hamnmål i Arbetsdomstolen – Konflikten i Göteborgs hamn fortsätter

GÖTEBORG | Efter en kortare stridsåtgärder av hamnarbetarna och en lång lockout av arbetsköparen pågår just nu konflikten i Göteborgs hamn i Arbetsdomstolen.

Både Sveriges Hamnar och Hamnarbetarförbundet ska därför betala rättegångskostnader för motparten. Båda parter är rätt nöjda med domslutet.

Målet gällde en händelse på eftermiddagen den 26 januari förra året, då 25 medlemmar i Hamnarbetarförbundet enligt arbetsgivarsidan lade ner sitt arbete. Arbetsköparen Sveriges Hamnar stämde därför de anställda för olovliga stridsåtgärder och begärde skadestånd. Fackförbundet Svenska Hamnarbetarförbundet å sin sida stämde i stället arbetsköparen och krävde skadestånd bland annat för att de anställda fått löneavdrag och varningar.

– Det är väldigt skönt, de här 25 personerna har haft det väldig tufft och känt sig förföljda av arbetsgivaren, säger Robert Lindelöf, förtroendeman på fackförbundet.

Arbetsdomstolen kommer i sitt beslut visserligen fram till att de anställda lagt ner arbetet, men avslår samtliga skadeståndskrav från båda sidor.

Sveriges Hamnar ska nu betala för de 25 anställdas rättegångskostnader samt för delar av Hamnarbetarförbundets kostnader, totalt drygt 240 000 kronor. Samtidigt ska facket ersätta Sveriges Hamnar och arbetsköparen APM Terminals som ställt till hela röran i hamnen med knappt 280 000 kronor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s