NMR kassor ekar tomt efter stängda bankkonton – satsning på gåvor i kryptovaluta blev en flopp

VÅLDSHÖGERN | Nordiska motståndsrörelsens försök att samla in donationer med hjälp av bitcoin och andra kryptovalutor går minst sagt trögt inför stundande valrörelse. Det avslöjar tidningen Trijo news.

Under hösten 2017 avslöjade tidsskriften Dagens ETC att den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen fått sina svenska bankkonton nedstängda. För att ändå kunna ta emot donationer bestämde sig organisationen för att starta upp en rad donationskonton i kryptovalutor i stället. En trolig förklaring till att valet föll på just kryptovalutor är att vem som helst kan starta en kryptoplånbok och ta emot pengar utan att gå via ett externt företag. I samband med detta började Nordfront bevaka vad som händer i kryptovalutornas värld.

I dag tar NMR emot donationer i en rad olika kryptovalutor som bitcoin, ethereum, litecoin, monero, stellar, dash, bitcoin cash, cardano, neo och nem. Den absoluta majoriteten av plånböckerna Nordiska motståndsrörelsen erbjuder sina sympatisörer att skicka pengar till är dock fortfarande helt tomma. Från att plånböckerna skapades i slutet av januari och fram till i dag har NMR endast fått donationer i form av bitcoin och stellar.

19 donationer – gav 29 000 kronor
Så hur har det gått för dem med insamlandet? Trijo News har kartlagt aktiviteten på Svenska motståndsrörelsens digitala plånboksadresser och kan nu avslöja att det går trögt.

Totalt har Nordiska motståndsrörelsen fått 0,3980 bitcoins skickade till sitt donationskonto. Dessa fördelades på totalt 19 donationer och vid tiden för transaktionerna var värdet 29 703 kronor. Utöver detta har de också fått 499,99 enheter av kryptovalutan stellar skickade till sitt konto, vilket motsvarar ungefär 1 200 kronor.

Bitcoin och andra kryptovalutor svänger dock ganska mycket i pris, så de bitcoins NMR har fått skickade till sig har gått ner i värde de senaste månaderna. Av de ursprungliga 29 703 kronorna finns i dag endast 27 283 kronor kvar. Detta innebär en värdeminskning på totalt 2 420 kronor.

Inte givmilda nazistsympatisörer
Nordiska motståndsrörelsens sympatisörer är dock inte fullt så givmilda som man kanske kan tro vid en första anblick. Den absoluta lejonparten av pengarna de fått in kom från en enskild person som den 13 april i år skickade 25 448 kronor till nazistorganisationen. De pengarna går att spåra tillbaka till en användare hos den asiatiska kryptobörsen Binance. Denna spårning är möjlig tack vare att de flesta kryptovalutorna har en öppen historik över transaktioner.

Inte mycket till valkassa
Nordiska motståndsrörelsen har ännu inte tagit ut några pengar från sin digitala donationsplånbok, vilket kan hänga ihop med svårigheten att få ett bankkonto. Det är än så länge få butiker som accepterar kryptovalutor som betalmedel, vilket skulle kunna vålla en del problem för NMR om de bestämmer sig för att använda pengarna de samlat in till att bedriva sin verksamhet.

Det har tidigare rapporterats att Nordiska motståndsrörelsen ställer upp i höstens riksdagsval, men just nu ser det ut att bli en ganska skral valrörelse. Organisationen har förvisso även andra vägar deras sympatisörer kan donera på, på sin sajt uppmanar man bland annat att skicka kontanter upp till 1 000 kronor i kuvert till organisationens postbox i Grängesberg. Men att döma av vad de fått in via sina kryptodonationskonton kommer organisationen tvingas leva snålt. De knappt 30 000 kronorna man lyckats samla in sedan i slutet av januari står sig inte speciellt bra jämfört med riksdagspartiernas valbudgetar.

Läs hela Trijo news granskning av NMR ekonomi och gåvor i kryptovaluta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s