NMR-aktivist dömd för hitlerhälsning på vimmelbilder

VÅLDSHÖGERN | 21-årig man gjorde hitlerhälsning på vimmelbild som senare spreds på krogens Facebooksida. Mannen, som är aktiv nazist, döms nu mot sitt nekande för hets mot folkgrupp.

Den 21-årige mannen och en vän till honom fotograferade sig den 7 januari i en fotoautomat inne på en krog i Kiruna. På fotografierna ses mannen och hans vän göra en så kallad hitlerhälsning.

Tre av fotografierna lades senare upp på krogens öppna Facebooksida. När ansvariga upptäckte publiceringen plockades bilderna bort. 21-åringen kunde senare identifieras och döms nu av Gällivare tingsrätt till dagsböter för hets mot folkgrupp. Brottet bedöms av tingsrätten vara ringa.

Mannen, som tidigare är ostraffad, förnekade brott och menade att han gjort en vanlig hälsning. Samtidigt är han aktiv i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, bland annat demonstrerade han med organisationen 1 maj i Boden. Vid tillfället bar 21-åringen en vit skjorta, vilket endast medlemmar får bära vid nazistorganisationen evengemang.

I polisens förundersökning framgår det att han även har setts sätta upp klistermärken för nazistorganisationen runt om i Kiruna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s