Antalet åtal för hets mot folkgrupp ökar kraftigt

JÖNKÖPING | Antalet som åtalas för hets mot folkgrupp på sociala medier ökar kraftigt. En stor aktör bakom ökningen är flera frivilligorganisationer som letar rätt på grova kommentarer på nätet.

Förra året var antalet åtal och strafföreläggande för hets mot folkgrupp i Jönköpings län fem stycken. I år har siffran ökat stort. Bara till och med april har 18 personer åtalats eller mottagit strafföreläggande för samma brott.

Åklagarkammaren i Jönköping märkte i höstas att de fick in allt fler anmälningar från frivilligorganisationerna som Juristfronten. Enligt statistik från Åklagarmyndigheten är den dramatiska ökningen inte unik för Jönköpings län utan hittas även på andra håll i landet.

Anmälningarna har lett till flera uppmärksammade rättegångar som resulterat i både fällande domar och att misstänkta friats. Enligt Klas Lorefors, chefsåklagare är åklagarkammaren beroende av frivilligorganisationerna för att personer ska åtalas för den här typen av brott på sociala medier.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s