Nordea utreds för penningtvätt – använt kriminella växlingskontor

EKONOMI | Nordea i nytt blåsväder. Banken utreds för penningtvätt i Danmark. Banken har levererat en miljard till kriminella växlingskontor trots polisvarningar. 

Nordea utreds för penningtvätt i Danmark efter uppgifter om att banken under flera år ska ha levererat sammanlagt omkring en miljard danska kronor i kontanter, framförallt i 500-eurosedlar, till kriminella växlingskontor där pengarna bland annat ska ha använts till penningtvätt rörande narkotikahandel.
Det rapporterar Danska TV2.

Chefer för tre växlingskontor har dömts till långa fängelsestraff för penningtvättsbrott. Bara till dessa tre kontor levererade Nordea åren 2012-2015 motsvarande en miljard danska kronor, varav det mesta i 500-eurosedlar.

Under 2016 beslutade Europeiska centralbanken att sluta producera och ge ut 500-eurosedlar med hänvisning till att dessa sedlar med stor valör underlättar olaglig verksamhet. Myndigheter i Danmark har varnat för användning av 500-eurosedlar sedan 2011.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s