Svenskt Näringslivs rapport: ” Arbetsköparens lockout kostar Göteborgs hamn 4,5 miljarder”

GÖTEBORG | Kostnader för hamnkonflikten 2017 landar på 4,5 miljarder kronor, det visar en rapport som beställts av Svenskt Näringsliv.

Hamnarbetarförbundets avdelning 4, även kallat Hamnfyran, har strävat efter att få till ett kollektivavtal eller en trepartslösning i Göteborgs hamn under en längre tid. Men arbetsköparen APM Terminals har inte godtagit förslagen vilket lett till konflikt i hamnen.

Arbetsköparens lockout kostar 4,5 miljarder
Svenskt Näringsliv har gett företaget Damvad Analytics i uppdrag för att räkna ut vad konflikten kostat näringslivet. På ett seminarie på tisdagen presenterades siffrorna.

Under 2017 har bland annat Hamn4an strejkat och haft blockad mot nyanställningar och övertidsarbete under en kort tid. Arbetsköparen i sin tur genomförde en så kallad ”lockout”, vilket innebar att hamnen stängde ner sammanlagt 371 timmar. Enligt rapporten rör det sig om 4,5 miljarder kronor, en tredjedel av kostnaderna beror på ökade logistikkostnader pågrund av omdirigeringar av gods. De övriga tre miljarder kronorna beror på de förseningar av transporter som konflikten inneburit.

Utöver kostnaderna för förseningar och omdirigeringar har konflikten enligt Svenskt Näringsliv inneburit att koldioxidutsläppen ökat med 70 000 ton – vilket innebär 80 miljoner kronor i samhällsekonomiska kostnader.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s