Katolska kyrkan ljög om klockringsansökan – högermedia svalde lögnen utan faktakontroll


HÖGERMEDIA | I samband med att polisen godkände böneutrop i Växjö gick Sankt Mikaels församling i Växjö ut och sa att man fått en ansökan om klockringning avslagen. Men det var en lögn. En lögn som högermedia svalde med hull och hår utan faktakontroll.

Det var när Stiftelsen Växjö muslimer fick tillstånd för böneutrop en gång i veckan som Ingvar Fogelqvist, kyrkoherde på Sankt Mikaels församling i Växjö, sa till Smålandsposten att hans kyrka ansökt om klockringning för 10-15 år sedan men att man då fått avslag.

– Ansökan skickades in innan jag hade börjat jobba för församlingen men medlemmarna har berättat för mig att den avslogs på grund av att kyrkan ligger i ett villaområde. Att ringa i klockan kunde störa boende, sa Fogelqvist till Smålandsposten då.

Högermedierna svalde lögnen utan faktakontroll
Men det stämmer inte. P4 Kronoberg har pratat med Växjö kommun som grävt djupt i sina system – utan att hitta någon ansökan. P4 Kronoberg har också pratat med polisen, som sökt tillbaka i sina system ända bak till 1996. Inte heller där har man hittat någon ansökan.

När Folkets Nyheter kollar igenom högermedier som Fria tider, Nyheter Idag och SD-tidningen Samtiden har alla svalt lögnen med hull och hår utan att göra någon faktakontroll om det stämmer. Flera av högermedierna har även gjort flera uppföljningsartiklar, men ingen ifrågasätter kyrkohederns påstående eller gjort en djupare granskning om en ansökan finns.

Alla högermedierna gick på kyrkohedern Ingvar Fogelqvist lögn då det passade högerns världsbild om den diskriminerade kristna majoriteten i landet, islams utbredning och och de kunde dra igång ett rasistiskt drev mot muslimer. Källkritik är högermedierna inte kända för och de svalde lögnen med hull och hår.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s