Stor palestinsk protest mot israeliska ockupationen – 52 dödade

PALESTINA | Stora protester i Gaza mot den israeliska ockupationen. Det rapporteras om sju döda och hundratals skadade när israeliska soldater försöker kväva protesterna med skarp ammunition.

Tusentals Gazabor protesterar i dag, samtidigt som Israel förbereder invigningen av USA:s ambassad i Jerusalem efter flytten från Tel Aviv. Sju personer har dödats, enligt uppgifter från lokala myndigheter. Ett stort antal människor ska ha skadats, enligt palestinska tjänstemän ska det röra sig om minst 500 personer, varav minst 35 människor skadats av skarp ammunition. Det finns rapporter om att soldater har skjutit tårgas mot tältläger som satts upp vid gränsen.

Måndagens protestmarsch på Gazaremsan väntades redan på förhand bli den största hittills i protesterna, när kulmen närmar sig på en flera veckor lång protest mot de stängda gränserna kring Gazaremsan.

I morgon inträffar också 70-årsdagen av vad palestinierna kallar Nakba – benämningen på fördrivningen av palestinier i samband med det första kriget mellan Israel och Arabstaterna när Israel bildades.

Uppdatering 17:00 – Israeliska bombplan bombar
Minst 41 personer har dödats och hundratals skadats i protester på Gazaremsan. Israeliskt stridsflygplan har attackerat påstådda militär träningsanläggning som tillhör den Hamas, rapporterar israelisk militär.
Samtidigt invigs USA:s nya ambassad i Jerusalem.

Uppdatering 18.30 – barn bland de dödade
Enligt de senaste siffrorna från palestinska hälsomyndigheter ska 52 personer ha dödats och över tusen skadats. Det gör måndagen till den blodigaste dagen sedan Gazakriget 2014, rapporterar AFP. Enligt palestiniernas sändebud till FN finns åtta barn under 16 år bland de dödade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s