Skärp till er Transport – Hur svårt ska det va att släppa prestigen


KRÖNIKA | Hamnkonflikten i Göteborgshamn har varit enkel att lösa om fackförbundet Transport hade velat. För Transport skrriver exakt samma gemensamma avtal i en annan bransch med ett annat fristående fack. Precis det som Hamnarbetarförbundets krav är. Så hur svårt ska det va Transport?

Hamnkonflikten i Göteborgshamn hade aldrig blivit så långdragen och utredningen om strejkrätts skulle aldrig ha startas om Transport skriver avtal som de gör i andra brancher. Det kollektivbindande fackförbundet Transport prestige om att inte släppa in majoritetsfacket Hamnarbetarförbundet till förhandlingsbordet spelade vargarna i Svensk näringsliv rakt i händerna.

För Transport har redan lösningen i sin hand men kan inte svälja stoltheten att hamnarbetarna i Göteborgs hamn hellre väljer ett stridbart fack än ett tandlöst fack. För kraven som hamnarbetarna kräver i Hamnkonflikten är enkelt att lösa för att få verksamheten i hamnen åter att blomstra. Hamnarbetarförbundet har föreslagit att Transport att de båda förbunden ska skriva ett gemensamt trepartsavtal med arbetsköparen, men fått nej från både Transport och Arbetsköparen. I utbyte mot att Hamnarbetarförbundet blev fullvärdig part i kollektivavtalet för stuveribranschen skulle landets hamnar få arbetsfred. Men både Transport och Arbetsköparen gav kalla handen.

Man kan då fråga sig vem som vill skapa konflikt och vilka som är problemlösare. Transport har inte varit lika motsträviga på andra håll att ingå kollektivavtal gemensamt med andra fristående fackförbund. För kravet som Hamnarbetarförbundet har fackförbundet Transport skrivit gemensamma avtal i en annan bransch med flygteknikerna, som är en annan utbrytargrupp ur förbundet. Transport, som har haft riksavtalet sedan 1974, sa nej till denna lösning.

Men Transport har gjort en liknande lösning för en annan utbrytargrupp. Sedan 2010 har Transport gemensamt förhandlar med flygteknikerna, som bröt sig ur förbundet i mitten på 1970-talet, ett par åt efter hamnarbetarnas utbrytning. Detta är väl dokumenterat av professor Anders Kjellberg, vid Lunds universitet, i hans forskning. Så stora frågan är varför kan man inte gå Hamnarbetarförbundet till mötes?

Konsekvenserna blir nu extrema när regeringen som uppvaktas av både representanter från fackföreningshatarna i Svenskt Näringsliv, arbetsköparparten Svenska hamnar och Transport. Uppvaktningen resulterade i att den socialdemokratiska ledda regeringen startade sin utredning som är ett angrepp på strejkrätten. En utredning som kommer att slå hårt på hela fackföreningsrörelsen, arbetares rättigheter och vårt sista vapen mot arbetsköpare.

Regeringen vill skapa gula fack som står helt lojala under arbetsköparens piska och där står ledningen för Transport först i ledet med mössan i hand och lämnar över strejkvapnet. Lugn, ordning och reda utan fackförbund som tar sig ton om arbetares rättigheter. Vi är snart tillbaka i början av 1900-talets början då arbetarklassen fick stå med mössan i hand snällt medan arbetsköparna spotta oss i ansiktet. Det får vi tacka fackpamparna i Transports ovilja att lösa konflikten och deras prestige som understödjer antifackliga krafterna intressen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s