Fler arbetare dog i arbetsplatsolyckor än i gängens dödsskjutningar under 2017

KRÖNIKA | Fler arbetare dog på jobbet än i gängkriminaliteten under 2017. Ändå är bara gängkriminaliteten dödsskjutningar som ger krigsrubriker i tidningarna och en massa populistiska utspel i riksdagen.

Efter att jag kollade statistik om hur många arbetare som dog på jobbet och i kriminellas dödsskjutningar så vart det slående hur snedvriden debatten i Sverige är. För det dog fler arbetare i arbetsplatsolyckor än i de gängkriminellas dödsskjutningar under 2017. Ändå är det bara en sak som fått plats i medias rapportering och i paneldebatter hårt i Riksdagen. För under 2017 var det många krigsrubriker och borgerliga ledarskribenter gick hårt ut med sitt förakt mot de som bor i förorterna. Samtidigt fick arbetarna som klämdes, blev påkörda och dog av sina skador i arbetsplatsolyckor en liten notis i samma tidning.

Det kallar jag respektlöst mot alla de som faller offer för arbetsköparnas girighet. Arbetare som piskas till stress att jobba snabbare och då gör misstagen som blir deras egen eller en arbetskamrats död. Det var 49 arbetare som dog i arbetsplatsolyckor under 2017. Vilken politiker för alla dessa offers talan, var är de populistiska utspelen från sossar och högerpolitiker. Vart är militärinsatsen Jimmie Åkesson gapade om i talarstolen? Det är 49 döda arbetare för många som aldrig kom hem från jobbet. Men inga politiker i riksdagen, arbetsköpare eller borgerliga ledarskribenter har något intresse att uppmärksamma detta stora samhällsproblem. Det finns en politisk förklaring till det.

41 personer dog i den organiserades brottslighetens dödsskjutningar. Bättre att använda dödsskjutningarna att skrämma upp människor med och för att slita sönder samhället ytterligare, spela ut människor mot varandra med att genom att de som bor i förorten pekas ut som kollektiv ansvariga för en minoritet idioter som håller på med gängkriminalitet. Samtidigt som den organiserade brottslighetens toppskikt i näringskedjan som styr kriminaliteten med järnhand består av vita lönnfeta mc-gubbar i Hells Angels mc.

Jag vill inte förminska organiserade brottslighetens dödsskjutningar som ett litet problem för samhället. Det är ett stort problem och tänker mest på offrens familjer som förlorar en son som valt en kriminell livsstil. Jag har själv bott i många år i Norrköpings förorter och sett kriminalitetens konsekvenser där vänner dödas, hamnat i fängelse och hamnat i gängens knarkfabrik på grund av sitt eget missbruk.

Gängkriminella är kapitalister, samma avskrap som oansvariga arbetsköpare som skiter i anställdas arbetsmiljö. Kapitalister som sätter vinst först och andras säkerhet och sätter tryggheten sist. Samma kapitalism som politikereliten och borgerliga

Men om man jämför antalet döda och dess uppmärksamhet det har fått så har det ena fått så mycket utrymme i debatter och i medierna medan det andra nämns med små notiser. Varför så tyst om alla arbetare som dör. Det är enkelt. För ingen politiker oavsett politisk färg vågar utmana kapitalet och ledarskribenterna på gammelmedia slickar kapitalets röv.

Ingen vågar att angripa problemet för då går man i konflikt med kapitalismen. Att kräva en nollvision av arbetsplatsolyckor och nå dit skulle tvinga klassamhället att raseras. För hela tanken med kapitalismen är att vi arbetare är en utbytbara små pjäser att slita ut, ta död på och sedan ta in nästa i ledet av arbetare när andra bär ut på bår. Lite svin måste man räkna med tycker arbetsköparna. För klassamhället där majoriteten måste slåss om smulorna har byggt upp ett hav av desperata och hungriga arbetare som måste slita för att få mat på bordet till familjen. Är beredda att går till jobbet med vetskapen att han eller hon inte kanske kommer hem från jobbet idag.

 

4 kommentarer

  • Ingrid Rasmussen

    En viktig upplysning! Vem är författaren?

    Gilla

  • SD har fokuserat på fel saker. Detta är ytterligare ett exempel på SDs egentliga politiska ställning. Det enfrågeparti det är. Mot arbetare och för oansvariga kapitalister. Pengar luktar inte brukar det sägas. Här är detta extra tydligt. Du som arbetare är utbytbar. Om du dör och dina anhöriga drabbas så får du kämpa och med all sannorlikhet förlora, då kapitalisten skyr inga medel för att få rätt. Då finns det pengar. Men att skapa en säker arbetsmiljö. Ja då är det kalla handel. Skyddsombunden för en ojämn kamp och motarbetas. Om de ens får finnas ute på arbetsplatsen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s